«Τίποτα γύρω μου δεν είναι αυτό που φαίνεται», στην πιο πρόσφατη προφορική ιστορία του BOMB

08 Ιαν, 2020
Το BOMB, ένα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα περιοδικό για τις τέχνες, παρουσιάζει συνεντεύξεις που δίνουν καλλιτέχνες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ πεδίο, από τη συγγραφή και την αρχιτεκτονική μέχρι τον χορό, σε άλλους καλλιτέχνες.
Μέσω του BOMB Oral History Project, που ξεκίνησε το 2014, μια σειρά από συνεντεύξεις έχει ως σκοπό να καταγράψει τις ιστορίες καλλιτεχνών αφρικανικής καταγωγής που δραστηριοποιούνται στη Νέα Υόρκη.

«Αυτό είναι το νόημα της ζωής για μένα», λέει ο καλλιτέχνης Willie Cole στην πιο πρόσφατη συνέντευξη. «Να δημιουργείς έναν σύνδεσμο με κάτι μεγαλύτερο από σένα. Χωρίς να κατονομάζω θεότητες ή να του προσδίδω κάποιον “-ισμό”, είναι απλά η επίγνωση ότι τίποτα γύρω μου δεν είναι αυτό που φαίνεται, και ότι τα πάντα είναι ένα μυστήριο».

Ο Cole, εννοιολογικός και εικαστικός καλλιτέχνης, δίνει συνέντευξη στη συγγραφέα Nancy Princenthal. Οι συνεντεύξεις του Oral History Project περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του BOMB, ενώ ορισμένες από αυτές είναι διαθέσιμες και σε μορφή podcast.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στηρίζει το BOMB Oral History Project. Το ΙΣΝ έχει ενισχύσει και άλλες δράσεις προφορικής ιστορίας στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, και προσφάτως την προσπάθεια που γίνεται μέσα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Istorima, να συλλέξει περισσότερες από 50.000 προφορικές ιστορίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προσφέροντας ταυτόχρονα απασχόληση ως ερευνητές σε νέους ανθρώπους.