Δωρεά $150 εκατομμυρίων από το ΙΣΝ και τον David Rockefeller με σκοπό τη σημαντική επέκταση της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Rockefeller (Rockefeller University)

24 Νοε, 2014
Ο πρόεδρος του Rockefeller University, Marc Tessier-Lavigne, ανακοίνωσε σήμερα δύο δωρεές (leadership pledges), αξίας $75 εκατομμυρίων έκαστη, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον David Rockefeller, για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που θα σηματοδοτήσει την επέκταση της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Rockefeller στο East River της Νέας Υόρκης.

Ο Δρ. Tessier-Lavigne δήλωσε: «Οι δωρεές αυτές, αντικατοπτρίζουν τη μακρόχρονη φιλία του David Rockefeller με τον αείμνηστο Σταύρο Νιάρχο και την οικογένειά του. Προς τιμήν των δύο αυτών αξιόλογων ανδρών και της εξαιρετικής τους γενναιοδωρίας, για την οποία είμαστε βαθιά ευγνώμονες, η νέα πανεπιστημιούπολη θα ονομάζεται Stavros Niarchos Foundation–David Rockefeller River Campus».

Σχεδιασμένο από την Αρχιτεκτονική Ομάδα του Raphael Viñoly, το έργο θα προσθέσει οκτώ στρέμματα στα υπάρχοντα 54 στρέμματα της πανεπιστημιούπολης κατά μήκος του FDR East River Drive, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία πολλών νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, που θα περιλαμβάνουν εργαστήρια τελευταίας τεχνολογίας, διοικητικούς χώρους, αίθουσα συνεδριάσεων, κοινή τραπεζαρία, καθώς και ένα υπαίθριο αμφιθέατρο. Η νέα πανεπιστημιούπολη θα σηματοδοτήσει την ανανέωση των εργαστηρίων, προωθώντας ακόμη περισσότερο την επιστημονική συνεργασία, τόσο εντός όσο και εκτός πανεπιστημίου, και θα παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για τη διάδοση της επιστήμης σε ένα ευρύτερο κοινό. Στο πλαίσιο του κατασκευαστικού έργου, το πανεπιστήμιο θα βελτιώσει τον δημόσιο παραλιακό πεζόδρομο (Εσπλανάδα) που βρίσκεται δίπλα στην πανεπιστημιούπολη, προς όφελος της ευρύτερης κοινότητας της Νέας Υόρκης, και θα υλοποιήσει σημαντικές επισκευές στον κυματοθραύστη κατά μήκος του ποταμού.

Οι αρχιτεκτονικές απεικονίσεις (renderings) είναι διαθέσιμες στην παρακάτω διεύθυνση:http://www.rvapc.com/works/854-the-rockefeller-university-campus-master-plan-and-new-laboratory-building

«Ο Σταύρος Νιάρχος και ο David Rockefeller ήταν στενοί φίλοι και θρυλικοί συνεργάτες για πάνω από μισό αιώνα», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, ανηψιός του Σταύρου Νιάρχου, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου. «Συνεργάστηκαν καλά μαζί κατά τον εικοστό αιώνα, και τώρα ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό, κατά τον εικοστό πρώτο. Υπό την υποδειγματική ηγεσία του Marc Tessier-Lavigne, το Rockefeller University είναι στην πρώτη γραμμή της βιοϊατρικής έρευνας. Η νέα αυτή δωρεά αποτελεί επένδυση στη μελλοντική ευημερία της κοινωνίας».

Σχετικά με το Rockefeller University

Ιδρύθηκε από τον John D. Rockefeller το 1901. Το Rockefeller University ήταν το πρώτο ίδρυμα στις ΗΠΑ που ασχολήθηκε με την βιοϊατρική έρευνα. Σημαντικά χαρακτηριστικά του πανεπιστημίου είναι το ερευνητικό του κέντρο, το οποίο παρέχει στους επιστήμονες την κατάλληλη υποστήριξη προκειμένου να καταπιάνονται με ευφάνταστες πτυχές της επιστήμης, καθώς και ένα πραγματικά διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα που είναι αξεπέραστο ως προς την ελευθερία και τους πόρους που παρέχει στους φοιτητές για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους ως προς την καινοτόμο έρευνα. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rockefeller ιδρύθηκε το 1910, ως το πρώτο κέντρο κλινικής έρευνας στις ΗΠΑ, και παραμένει ένα μέρος όπου οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζουν τις εργαστηριακές έρευνες με τις παρατηρήσεις επί κλίνης, προκειμένου να παράσχουν μία επιστημονική βάση για την ανίχνευση, την πρόληψη και τη θεραπεία των νόσων. Από την ίδρυσή, του, το Rockefeller University έχει αποτελέσει τη βάση για πολλές σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες του Rockefeller, ήταν αυτοί που κατέληξαν πρώτοι στο συμπέρασμα ότι το DNA αποτελεί τη χημική βάση της κληρονομικότητας. Ανακάλυψαν επίσης την ορμόνη λεπτίνη που ρυθμίζει το βάρος, και τις ομάδες αίματος, απέδειξαν ότι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, ίδρυσαν το σύγχρονο επιστημονικό πεδίο της βιολογίας του κυττάρου, ανακάλυψαν τη δομή των αντισωμάτων, επινόησαν το φαρμακευτικό «κοκτέιλ» που χρησιμοποιείται στη θεραπεία κατά του AIDS, και ανέπτυξαν τη θεραπεία με μεθαδόνη για τους ανθρώπους με εθισμό στην ηρωίνη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του Rockefeller University, 24 επιστήμονες που σχετίζονται με το πανεπιστήμιο έχουν λάβει το βραβείο Νομπέλ Φυσιολογίας/Ιατρικής και Χημείας, και 21 επιστήμονες έχουν τιμηθεί με το Albert Lasker Medical Research Award. Δεκαοκτώ επιστήμονες του Rockefeller University έχουν λάβει το Canada Gairdner Award, και 20 έχουν τιμηθεί με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών. Επί του παρόντος, το πολυβραβευμένο διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου περιλαμβάνει πέντε νομπελίστες, επτά παραλήπτες του Lasker Award, 10 παραλήπτες του Canada Gairdner Award, και τρεις παραλήπτες του Εθνικού Μεταλλίου Επιστημών. Τριάντα τρία μέλη του διδακτικού προσωπικού του πανεπιστημίου είναι εκλεγμένα μέλη της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών, και 17 είναι μέλη του Ινστιτούτου Ιατρικής (Institute of Medicine). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.rockefeller.edu