Το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος άνοιξε τις πόρτες του
07 Οκτωβρίου 2013

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ανακοίνωσε σήμερα ότι το Κέντρο Επισκεπτών που βρίσκεται στο χώρο του εργοταξίου του ΚΠΙΣΝ, επί της Εσπλανάδας, άνοιξε τις πόρτες του και είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό.

Ο σχεδιασμός του Κέντρου Επισκεπτών φέρει την υπογραφή δύο νέων Ελλήνων φοιτητών αρχικτεκτονικής, του Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτου και του Σπυρίδωνα Γιωτάκη. Οι δύο φοιτητές, το Μάρτιο του 2013, ανακηρύχθηκαν, από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα και σχεδιαστή του ΚΠΙΣΝ, Renzo Piano, νικητές στον Πανελλήνιο Σπουδαστικό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για τον σχεδιασμό του Κέντρου Επισκεπτών, που διοργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το ΚΠΙΣΝ. 

Την εκθεσιακή διαμόρφωση του Κέντρου Επισκεπτών ανέλαβε η μουσειολογική ομάδα της Ερατώς Κουτσουδάκη με τους συνεργάτες της, Ανδρομάχη Γκαζή, Χριστόφορο Μπρέλλη και Καλλιόπη Κουτρουμπή. Την κατασκευή ανέλαβε η τεχνική εταιρία Μπαλλιάν και τις μελέτες υλοποίησαν οι εταιρίες Betaplan, LDK και ΟΜΕΤΕ.

Το Κέντρο Επισκεπτών είναι μια ελαφριά, προσωρινή και ανακυκλώσιμη κατασκευή με απλές σχεδιαστικές γραμμές και διάφανη μορφή, η οποία συνομιλεί αισθητικά με τα σχέδια του Renzo Piano για το υπό κατασκευή ΚΠΙΣΝ. Μέσα από το Κέντρο Επισκεπτών, το κοινό θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να δει από κοντά το εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ και να ενημερωθεί για τις εντατικές εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης ενός 

πολύπλοκου έργου, η ολοκλήρωση του οποίου σε δύο περίπου χρόνια θα αλλάξει ριζικά τον αστικό ορίζοντα της Αθήνας.

Σκοπός του Κέντρου Επισκεπτών, είναι να δώσει σε πολίτες όλων των ηλικιών τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το ΚΠΙΣΝ και να μάθουν περισσότερα για το μελλοντικό του ρόλο, την ιστορία και τη δομή του, καθώς και να αποτελέσει χώρο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων και εκδηλώσεων, προσβάσιμων στο ευρύ κοινό.

Δεδομένου ότι το σύνολο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Επισκεπτών έχουν ως κοινό παρονομαστή το ΚΠΙΣΝ και τους οργανισμούς που αυτό θα στεγάζει μελλοντικά, το εσωτερικό τουΚέντρου Επισκεπτών απαρτίζεται από τέσσερις θεματικές γωνιές που μέσω διαδραστικών οθονών θα μεταφέρουν στο κοινό τις καλλιτεχνικές προοπτικές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την ερευνητική και κοινωνική διάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς και την περιβαλλοντική ταυτότητα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Η τέταρτη και τελευταία γωνιά του Κέντρου είναι αφιερωμένη στα παιδιά και επικεντρώνεται στη σταδιακή, αλλά και διαδραστική γνωριμία τους με το ΚΠΙΣΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάταξη του εσωτερικού χώρου του Κέντρου Επισκεπτών είναι ιδιαίτερα ευέλικτη, επιτρέποντας πολλαπλές λειτουργίες στο εσωτερικό του, αλλά και επέκταση των λειτουργιών του στον υπαίθριο χώρο της Εσπλανάδας.

Η έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Επισκεπτών θα σηματοδοτήσει ταυτόχρονα το ξεκίνημα ανοιχτών οργανωμένων επισκέψεων στο εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ, με βασικό στόχο να γνωρίσει το κοινό το σημαντικό αυτό έργο και να ενημερωθεί για τις κατασκευαστικές του λεπτομέρειες και εξελίξεις. Οι επισκέψεις στο εργοτάξιο θα γίνονται σε δεκαπενθήμερη βάση από ειδικούς συνεργάτες του ΚΠΙΣΝ, οι οποίοι θα ξεναγούν το κοινό στον χώρο ανάπτυξης του έργου.

Ο Γιάννης Τροχόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής του ΚΠΙΣΝ, αναφέρει: «Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω με μία μόνο λέξη το Κέντρο Επισκεπτών, θα επέλεγα τη λέξη “διάφανο”. Με διάφανο σχεδιασμό και κυρίως διάφανη λειτουργία, το Κέντρο Επισκεπτών επινοήθηκε και υλοποιήθηκε έχοντας έναν διπλό στόχο: να προσφέρει ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση στο κοινό και να φέρει ακόμα πιο κοντά τους πολίτες στη μεγαλόπνοη ιδέα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σχεδιασμένο από δύο δημιουργικούς εκπροσώπους της νέας γενιάς της χώρας μας και με τη φροντίδα του Οργανισμού ΚΠΙΣΝ, το Κέντρο Επισκεπτών ευχόμαστε να αποτελέσει έναν φιλικό χώρο ψυχαγωγίας για τους κατοίκους της πόλης, ένα μέσο συνεχούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόοδο του υπό κατασκευή μεγάλου έργου, του ΚΠΙΣΝ».

Σύμφωνα με την αρχική απόφαση του ΚΠΙΣΝ, το Κέντρο Επισκεπτών θα λειτουργήσει μέχρι την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του έργου, στα τέλη του 2015. 

Πληροφορίες για τις οργανωμένες ξεναγήσεις του κοινού στο εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ, καθώς και το πρόγραμμα μελλοντικών εκδηλώσεων θα αναρτηθούν τις προσεχείς ημέρες στην ιστοσελίδα www.snfcc.org

Επιπλέον πληροφορίες για τη λειτουργία του Κέντρου Επισκεπτών:

Πρόσβαση: 

Mε λεωφορείο: Κατεβείτε στη στάση «Ωνάσειο» επί της Λεωφ. Συγγρού και κατευθυνθείτε στην ειδικά διαμορφωμένη πεζογέφυρα η είσοδος της οποίας βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω, επί της οδού Ευριπίδου. Η πεζογέφυρα οδηγεί στο Κέντρο Επισκεπτών.

Από το Παλαιό Φάληρο: χρησιμοποιείστε την υπόγεια διάβαση στο ύψος του Πλανητάριου για να περάσετε στο απέναντι ρεύμα και κατόπιν κατευθυνθείτε προς την ειδικά διαμορφωμένη πεζογέφυρα, η είσοδος της οποίας βρίσκεται επί της οδού Ευριπίδου.

Με Τραμ: από τη στάση «Δέλτα Φαλήρου» και μέσω της Εσπλανάδας. 

Τέλος, η πρόσβαση είναι δυνατή και από τη Ναυταθλητική Μαρίνα Καλλιθέας επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος και μέσω της Εσπλανάδας. 

Ωράριο λειτουργίας: 

Από Τρίτη έως Κυριακή: 10.00-16.30
Το Κέντρο Επισκεπτών θα παραμένει κλειστό κάθε Δευτέρα.