Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης - Αγορά εξοπλισμού και τεχνικές εργασίες - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Αγορά εξοπλισμού και τεχνικές εργασίες

Χρηματοδότηση με σκοπό την ολοκλήρωση επισκευαστικών εργασιών σε εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, καθώς και την αγορά και την παραγωγή ενημερωτικού εξοπλισμού και υλικού.

Συγκεκριμένα, η δωρεά αφορούσε τη δημιουργία τριών εκθεσιακών χώρων, οι οποίοι  αναπαριστούν τη ζωή στην πόλη της Ξάνθης, στις αρχές του 20ού αιώνα, και  περιλαμβάνουν αίθουσα χαμάμ, παιδικό δωμάτιο και αίθουσα συλλογής γραμματοσήμων. Επιπλέον η δωρεά καλύπτει την αγορά ψηφιακών οθονών αφής, καθώς και την παραγωγή καταλόγων του Μουσείου.

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης ιδρύθηκε το 1952, ως ο πρώτος πολιτιστικός σύλλογος της πόλης, και έκτοτε παραμένει ο πλέον δραστήριος στον τομέα του. Αριθμεί συνολικά 700 μέλη και διοργανώνει πλήθος μαθήματα και εργαστήρια, όπως ζωγραφική, κινηματογράφο, θέατρο, κ.ά. Τα 19 εργαστήρια και τα μαθήματα που διοργανώνονται στο πλαίσιο καθενός παρακολουθούνται από το ευρύ δίκτυο μελών της Ένωσης και αποτελούν  σημαντική πηγή εισόδων. Κατά τη μακρόχρονη πορεία της, η Ένωση έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες, όπως τη δημιουργία Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ξάνθης, κινηματογραφικής λέσχης, πολιτιστικού ραδιοφώνου, κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση δημιούργησε επίσης το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, το 1975, του οποίου έχει αναλάβει τη διοίκηση και τη λειτουργία.